HTML

Hegyek, emberek, kultúrák vonzásában...

A viaferrata.hu blogja - túrákon itthon és másutt, tippek hegyekbe készülőknek, természeti és kulturális érdekességek hazánkból és külföldről.

Facebook oldalunk

Mi a valódi helyzet Cseszneken?

2013.11.10. 20:52 :: viaferrata.hu

Az elmúlt 12 évben nagyon sok via ferratán jártunk. A könnyűtől a legnehezebbig, a Savoyai-Alpoktól a Dolomitokig, a látványferratáktól a csúcstámadásokig megszámlálhatatlan utat jártunk be csoportokkal és anélkül is, mert igazán szeretünk a hegyekben lenni és minél több embernek kaput nyitni a hegyek tökéletes, harmóniát sugárzó és kihívásokkal teli  világába. Életünk meghatározó részévé vált a hátizsákkal való gyaloglás és mászás, ezért is fogalmazzuk meg véleményünket, mert amit Cseszneken láttunk, az nem követendő példa.

 P8040062 (800 x 600).jpg

Címkék: extrémsport kaland hegyek viaferrata via ferrata csesznek magashegy orange peak outdoor

Tavaszi ébredés Paklenicán

2013.04.03. 12:06 :: viaferrata.hu

A hosszú hétvége örömére bepattantunk a kocsiba, hogy jópár óra autózás után végre megérkezzünk Horvátország tengerpartján Paklenicába, vagyis a sziklamászók egyik paradicsomába (és egyúttal a Winnetou c. film egyik forgatási helyszínére). Az éjszaka még kissé fagyos március idusán a parkba vezető kanyonban, cserébe azonban az első napsugár kellemes meleggel köszönti az ébredőt.

Kis csapatunk ennek örömére reggel ketté is vált, a megszállottabb fele maradt mászni, a másik fele pedig nekiindult a hegynek. Fantasztikus idő köszöntött minket, verőfényes napsütés és szikrázóan kék ég, a kellemes tavaszi melegről nem is beszélve, amit szemmel láthatóan nem csak mi élveztünk :)

P3160215.jpg

Címkék: utazás horvátország kirándulás gyalogtúra plitvice hegy hegyek trekking winnetou túraszervezés paklenica paklenica nemzeti park plitvice nemzeti park külföldi utak

Ős-Buda nyomában

2013.03.26. 20:50 :: viaferrata.hu

Hétvégén ellátogattunk egy rejtélyes helyre - a Kevélyek keleti végén található Monalovac volt felderítésünk célja. Annyit hallottunk már Ős-Buda váráról, hogy ideje volt magunknak is szemrevételeznünk az egyik feltételezett helyet. Élményeink vegyesek voltak, de a hely kétségkívül remek hangulatú, ahol a tűzrakások nyomainak számából könnyen megállapíthattuk, hogy töténelem ide vagy oda, ezt az életérzést elég sokan rendre megtapasztalják... :)

A hely egyébként szemmel láthatóan sokáig üzemelt kőbányaként, de ez csak emelt a fényén, mert egyrészt már visszafoglalta az erdő, másrészt pedig a gödrök további izgalmakat tartogattak...

Tehát mint a téma szakértői :) végigkutattuk, amit csak találtunk:

Elsőnek egy hasadékot, ami belül alá volt dúcolva, mi pedig értetlenkedtünk kicsit, mivel szerintünk ez hasadékbarlang lehet, bár huzat nem volt, és a járat sem tartott sokáig. Szóval mi nem gondoltuk mesterségesnek, bár ez tagadhatatlanul kevéssé izgalmas álláspont, mint mondjuk az egykori vár titkos folyósója vagy efféle. Szóval alább a bejárat felülnézetből:

P2280019.jpg

Címkék: túra kirándulás rejtély pilis hegyek kevélyek ős-buda

Hótalpas túra az Alacsony-Tátrában

2013.03.22. 18:59 :: viaferrata.hu

Lezajlott idei évünk első túrája, február harmadik hétvégéjén két csapat tartott velünk az Alacsony-Tátrába. Célunk volt, hogy hótalpon leküzdve a több mint 900 méteres szintkülönbséget feljussunk annak legmagasabb csúcsára, a Gyömbérre és megcsodáljuk a 2043 méterről kínálkozó panorámát.

Nem kellett csalatkoznunk, a panoráma egyik nap sem maradt el, szombaton a felhők mögül előbukkanó csúcsokat lestük, vasárnap pedig élveztük a tökéletes kilátást, beleértve a Magas-Tátrát teljes kiterjedésében a völgyekben ülő felhőpárnák felett.

A felhők játéka szombaton:

130226 1.jpg

Címkék: túra tátra hegy túraszervezés túravezetés alacsony-tátra hótalpas

Üdvözlet induló blogunkról

2013.03.18. 22:39 :: viaferrata.hu

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit blogunkon!

Ezentúl itt (is) találhattok élménybeszámolókat túráinkról. Emellett természetesen lesznek érdekességek, hasznos információk a felkészüléshez és a ráhangolódáshoz, ha úgy döntöttél, magad is útra kelsz :) 

Elsőként csapatunk két oszlopos tagja küldi nektek üdvözletét egy kissé zord, ám annál ragyogóbb valóságból:

P2170153 - Copy.jpg

viaferrata.hu

Címkék: utazás túra kirándulás nyaralás kaland hegy viaferrata via ferrata trekking túraszervezés hótalp túravezetés utazásszervezés orange peak outdoor külföldi utak